Psychologia - Spielman, Rose M.; Jenkins, William J.; Lovett, Marilyn D.; Czarnota-Bojarska, Joanna (Open textbook library., 2022)
Psychologia powstała z myślą o studentach jednosemestralnego kursu wstęp do psychologii. Podręcznik jest obszernym omówieniem wszystkich podstawowych zagadnień w ujęciu klasycznym z uwzględnieniem wiedzy najnowszej. Książka zawiera również opis zaburzeń psychicznych i wprowadza terminologię zgodną z DSM-5 oraz ICD. Wydanie jest polską adaptacją wydania drugiego aktualizowanego Psychology 2e OpenStax. Publikacja została dostosowana do potrzeb polskich studentów i wymogów na uczelniach w Polsce. Uwzględniona została potrzeba lokalizacji kulturowej. Szersze modyfikacje wprowadzono w rozdziałach „Badania”, „Emocje i motywacje”, „Osobowość” oraz „Psychologia społeczna”, a rozdział poświęcony psychologii pracy i organizacji został stworzony w całości na potrzeby polskiego czytelnika.