Mezi jevištěm a hledištěm Divadlo utlačovaných z perspektivy jokera - Moree, Dana (Karolinum Press, 2023)
Co je divadlo utlačovaných? Jaká je jeho metoda? Jak vzniká představení a kdo jsou jeho ne-herci a ne-diváci? Na tyto a další otázky odpovídají autorky z pohledu jokera - tedy průvodce divadelních skupin a moderátora představení divadla utlačovaných. Jeho role spočívá jednak v práci se skupinou, která připravuje divadelní představení, jednak v práci s diváky. Podle tohoto rozdělení je strukturována i tato kniha. Popis jednotlivých fází vzniku představení je proložen rozhovory s dalšími divadelníky a také konkrétními příklady z realizovaných představení. Ve druhé části knihy sdílí své zkušenosti šest jokerů, kteří aktivně metodu divadla utlačovaných používají.