Aprendre de lletres: literatura i pedagogia, vides paral·leles - Enric Prats (Col·lecció Pedagogies UB, 2016)
Pedagogia i literatura són disciplines humanes amb molts paral·lelismes. L'educació té molt de ficció, com la narrativa té molt de pedagogia. Créixer i fer créixer són accions indefugibles de la condició humana, que s'aconsegueixen per la via educativa o la literària. L'una i l'altra ens empenyen. Si la literatura té el filòleg, l'educació té el pedagog, oficis de crítica i observació. Aquest és un llibre de pedagogia, de teoria de l'educació, sense cap intenció de fer crítica literària o reflexió filològica. A partir de deu novel·les i narracions, el llibre proporciona una mirada de l'educació des de prismes i àmbits ben diversos, amb les ulleres d'un lector aficionat. Amb un text inèdit de Rafael Vallbona i una col·laboració de Conrad Vilanou, Aprendre de lletres és una excusa per parlar de literatura i pedagogia: de Karl Ove Knausgård a Kazuo Ishiguro, d'Emma Reyes a Vicenç Pagès, d'Edward Bunker a Enrique Vila-Matas, aprendre de les lletres, sense més pretensions, per intentar entendre una mica millor l'educació d'ara i de sempre.