De Belgen en Mexico - Stols, Eddy (Avisos de Flandes, 1993)
Van alle Latijns-Amerikaanse landen heeft Mexico ongetwijfeld het meest de Belgische gemoederen beheerst. Denk maar aan het hopeloze avontuur van Maximiliaan en Charlotte, die zich in 1864 tot keizer en keizerin van Mexico lieten uitroepen. Om Carlota te beschermen - zij was immers de dochter van koning Leopold I - vochten meer dan duizend Belgische vrijwilligers maandenlang tegen de guerrillero's van Benito Ju