Un cant èpic africà: una crítica al poder absolut - Lluís Mallart Guimerà (Antropologia Mèdica, 2014)
Durant mil·lennis i mil·lennis, l'Àfrica subsahariana ha tingut la paraula com a principal mitjà de comunicació. En els darrers decennis, gràcies a la tècnica dels magnetòfons, s'han pogut conservar no tan sols les paraules sinó també algunes de les veus d'aquells que les produïren. Es així com avui podem gaudir del relat èpic que fou cantat durant una nit sencera pel trobador Zwè Nguéma l'any 1960 a Anguia (el Gabon) en llengua fang, enregistrat amb un magnetòfon d'aquell temps per Herbert Pepper (Orstom), transcrit i traduït al francès pels lingüistes Monsieur i Madame de Wolf i publicat pels Classiques Africains (Arman Colin) l'any 1972. És aquest relat de «mvet» el que l'autor d'aquest llibre es proposa resumir i comentar tot mostrant-nos de quina manera a través d'un llenguatge fantàstic i meravellós, proper fins i tot a la ciència ficció, el trobador ens lliura una crítica a qualsevol forma despòtica de governar un país.