Declaració sobre integritat científica en recerca i innovació responsable Declaration on research integrity in responsible research and innovation - Itziar de Lecuona Ramírez (Col·lecció de Bioètica, 2016)
[cat] Actualment ens trobem davant d'una nova concepció del sistema de recerca i innovació, de manera que, en la creació i l'aplicació del coneixement, cal incloure-hi la governança, l'educació en ciència, l'ètica, l'accés obert, el gènere i la implicació de la ciutadania en aquests processos des del principi. La reflexió bioètica ha avançat i s'ha projectat transversalment en els programes d'aprenentatge en ètica dels diversos agents del sistema de recerca, innovació i desenvolupament; no obstant això, la ultracompetitivitat i les interseccions entre recerca, innovació, desenvolupament i mercat, no faciliten les bones pràctiques científiques. L'aposta per considerar l'ètica de bon principi es contraposa a la persistència de casos de frau científic i de problemes d'autoria, entre altres, en contextos en els quals perdura, a més, el sostre de cristall i la inclusió de qüestions de gènere és habitualment una mera formalitat sense cap impacte real. La nostra anàlisi se situa en un moment de transició entre velles i noves concepcions de l'ètica, la integritat científica i la responsabilitat investigadora, transformació que ens obliga a identificar escenaris, valors i regles, i a sensibilitzar la societat sobre aquesta transformació, les seves implicacions i les conseqüències que comporta.