El gènere de la polis: La trajectòria de les dones en el catalanisme polític - Montserrat Duch Plana (ed.) (Atenea, 2013)
El gènere de la polis. La trajectòria de les dones en el catalanisme polític presenta els resultats d'una àmplia i polièdrica recerca sobre els imaginaris col·lectius que han fonamentat el sexisme en la política catalana contemporània. En un ampli estudi d'ordre historiogràfic i politològic s'examina el rol de les dones des de finals de segle XIX fins a la recuperació de la democràcia i l'autogovern en la qual les Jornades Catalanes de la Dona (1976) en foren una fita ciutadana. L'obra constitueix una anàlisi qualitativa a partir de 21 entrevistes a regidores en municipis de Catalunya en les legislatures entre 1979 i 2007. El tractament estadístic de les dades quantitatives de regidores, alcaldesses, conselleres comarcals i diputades provincials mostra que, tot i la infrarepresentació femenina, s'havia produït un avenç en les polítiques de dones. I es confirma així el vell lema "les dones sabem que sabem".