Erasmiana Lovaniensia - Ijsewijn, Jozef (Supplementa Humanistica Lovaniensia, 1986)
Deze tentoonstelling kwam tot stand op initiatief van de Academische Overheid van de K.U. Leuven. Ter gelegenheid van de vierhonderdvijftigste verjaring van Erasmus overlijden leek het gepast op een of andere manier de aandacht van een breder publiek te vestigen op een der grootste figuren die ooit in het Leuvens universitair milieu is werkzaam geweest. Deze verjaring valt bovendien samen met het opzetten van een samenwerkingsverband onder de Europese universiteiten waarin Leuven een rol wenst te spelen en waaraan Erasmus naam werd verbonden. Een zinvolle associatie, want, zoals verder in deze publicatie zal blijken, Erasmus schrijven en drijven heeft een onmisbare impuls gegeven aan de opbouw op Europees vlak van een werkelijk internationale cultuur die de middeleeuwse gedachtenwereld moest aflossen. Talrijk zijn de Europese universiteiten waar Erasmus een tijdlang heeft gestudeerd of gewerkt, Parijs, Leuven, Cambridge, Turijn, ... en nog talrijker die universiteiten waar hij vrienden, bewonderaars of tegenstanders vond.