Kampen om plass på kysten Interesser og utviklingstrekk i kystsoneplanleggingen - Bjørn Hersoug (Scandinavian University Press (Universitetsforlaget), 2021)
Denne boken beskriver og diskuterer de økonomiske og politiske endringsprosessene som skjer i kystområdene og hvordan disse setter krav til særegne former for planlegging. Selv om Norge har lang kystlinje og store kystområder innenfor grunnlinjen, har konfliktene om bruken av disse områdene blitt flere og mer tilspisset de siste 20 årene. Alle typer bruk har sine representanter og sine forsvarere innen forvaltningen, men selve avveiningsprosessen og planleggingen av bruken har blitt vesentlig mer kompleks, særlig fordi plansystemet er sterkt sektordelt. Det er skrevet mye om de ulike sektorinteresser på kysten: fiske, oppdrett, turistfiske, verneplaner, olje og energiutbygging, etc. men lite om hvordan de ulike interesser kan og må avveies mot hverandre. Denne boken tar sikte på å vise hvordan ulike næringer ofte kolliderer med hensyn på arealbruk, hvordan konfliktene løses innen dagens plansystem og hvordan de eventuelt kan løses innen et nytt og mer strømlinjeformet system. Boken retter seg særlig mot forskere og studenter innen ressursforvaltning og planlegging, men vil også være interessant og nyttig lesning for politikere på lokalt, regionalt og sentralt nivå som er involvert i planlegging og forvaltning av kystområdene.