Krakių kotryniečių vienuolynas: nuo dievotų bendruomenės iki Lietuvos kotryniečių provincijos : mokslo monografija - Kamuntavičienė, Vaida (Vytautas Magnus University, 2019)
Šv. mergelės ir kankinės Kotrynos Aleksandrietės kongregacija gimė XVI a. pabaigoje Braunsbergo mieste (nuo 1945 m. - Braniewo, liet. Branevas), netoli Aistmarių, Baltijos jūros pašonėje, teritorijoje, kurios šeimininkai ne kartą keitėsi. Šiandien kotryniečių bendruomenė veikia ne tik Lenkijoje, Vokietijoje, Lietuvoje, glaudžiai su Baltijos jūra susijusiuose kraštuose, bet ir Brazilijoje, Afrikoje, Filipinuose, Haityje, Rusijoje, Baltarusijoje, o kongregacijos centras įkurtas Grotaferatoje netoli Romos (Italijoje). Iš viso kongregaciją sudaro apie 550 vienuolių. 1645 m. Krakėse, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorijoje, funduotas vienuolynas buvo vienas sėkmingiausių Žemaičių vyskupo Jurgio Tiškevičiaus projektų, tebesitęsiantis iki šiandien. Kotrynietės nuėjo ilgą istorinį kelią, ieškodamos savo tapatybės, skleisdamos Dievo žodį ir meilę artimui. Kongregacijos specifika - šalia kontempliatyvaus gyvenimo numatyta aktyvi socialinė - karitatyvinė ir šviečiamoji - veikla, kuri buvo vykdoma atsižvelgiant į laikotarpį ir visuomenės raidos ypatybes. Šios knygos tikslas - parodyti Lietuvos kotryniečių veiklą nuo vienuolyno įkūrimo Krakėse XVII a. pirmojoje pusėje iki XX a. pabaigos, išryškinti, kaip kongregacijos įkūrėjos palaimintosios Reginos Protmann (1552-1613)2 charizma skleidžiasi lokalioje bendruomenėje įvairiais istoriniais periodais, skirtingose kultūrinėse, socialinėse ir politinėse aplinkose.[...]. This study reveals the life story of the Lithuanian sisters of St Catherine in 1645-1988. On the initiative of the Beatified Regina Protmann (1552-1613), born in Braniewo (German: Braunsberg, Polish: Braniewo) the Congregation of the sisters of St Catherine Virgin and Martyr was established. In 1583 the first regulation of Regina Protmann was created followed by the second regulation in 1602. Alongside with the contemplative life, the specific of the Congregation is the active social, i.e. charitable and educational, activities. The main purpose of the monograph is to highlight how the charisma of the Beatified Regina Protmann unfolds in Lithuania, i.e. in a local community, at different historical periods, in different cultural, social, and political contexts. It is aimed at reflecting on how the regulation of Regina Protmann was adapted to the conditions of the Grand Duchy of Lithuania (GDL), how it was modified during the time of the Republic of Lithuania, and how much it changed after the Second Vatican Ecclesiastical Council. It was also aimed at revealing the main characters of this study, the sisters, their charitable and educational activities, their impact on the society, and their material situation. It has also been assumed that the study will help to better assess the specifics of the Lithuanian sisters of St Catherine in the context of the whole Congregation of St Catherine.[...]