Kunst og konflikt - Siemke Böhnisch (Scandinavian University Press (Universitetsforlaget), 2019)
I denne boken utforsker forfatterne forholdet mellom kunst - visuell kunst, musikk og teater - og konflikter av ulik art, både væpnede konflikter og krig, og mer skjulte eller neglisjerte konflikter. Hva skjer med kunstneriske prosesser, verk og institusjoner i konfliktfylte politiske kontekster? Hvordan kan estetiske erfaringer og ulike kunstarter bidra til at vi forstår og kan håndtere konflikter i vår hyperkomplekse verden i dag? Når blir kunsten selv gjenstand for konflikt? Og hvilken betydning har konflikter i kunstneriske og kunstpedagogiske prosesser? Konflikter kan eskalere og føre til vold og destruksjon, men samtidig kan det være feil, og til og med farlig, å unngå eller fortrenge konflikt. Kunst kan skildre og fortolke konflikter eller gjøre et forsøk på å gripe inn i, bearbeide eller transformere konflikter. Den kan også provosere og skape motstand, og kan komme i skuddlinjen - i bokstavelig eller overført forstand. Denne antologien tar tak i ambivalensen i selve konfliktbegrepet, og tematiserer «kunst og konflikt» med kunsten som linse og perspektiv i samfunnet. Forfatterne kommer fra ulike kunstfag og forsker på kunst, gjennom kunst og i kunsten. De er kunstnere, kunstpedagoger og forskere og anvender en kontekstuell forståelse av kunst.