Levensrituelen. Geboorte en doopsel - Dobbelaere, K. (KADOC-Studies, 1996)
De geboorte van een nieuw mens wordt in alle samenlevingen en culturen omringd met traditionele gebruiken en rituelen. In de christelijke gemeenschappen viert men van oudsher het kinderdoopsel als opnameritueel. De betekenis van de geboorterituelen en het doopsel wordt in dit boek vanuit verscheidene disciplines onderzocht. In twintig bijdragen, krijgt de lezer een genuanceerd inzicht in de functies van de geboorterituelen en het doopsel. Nooit voorheen werden geboorte en doopsel zo multidisciplinair benaderd en geduid: van Centraal-Afrika tot Groot-Antwerpen, met invalshoeken vanuit etnografie en filosofie, geschiedenis en volkskunde, comparatieve godsdienstwetenschap, sociologie en theologie.