Levensrituelen. Het Vormsel - Dobbelaere, K. (KADOC-Studies, 1991)
Het vormsel: een omstreden sacrament. In Vlaanderen wordt het officieel verbonden met een plechtige herdenking van het doopsel en een geloofsbelijdenis. Voor de meesten betekent het vormsel een overgangsritueel, een toegangsticket tot de wereld van de volwassenen met alle daaraan verbonden voordelen, zoals horloge, bankrekening, vooraan in de auto zitten... Er zijn er die het beleven als een ""volwassen engagement"" in de Kerk, voor anderen is het een ""tot ziens"" of een adieu aan de Kerk. Was het vroeger anders? In deze bundel met bijdragen van historici, sociologen en theologen wordt aangetoond dat het vormsel, zoals wij dat nu kennen, een recent verschijnsel is. Pas in de 19de eeuw slaagde de Kerk erin het sacrament aan belang te doen winnen. Na het tweede Vaticaans Concilie kreeg het langzaam zijn huidige vorm en betekenis. Deze bundel benadert het vormsel vanuit verschillende invalshoeken. Het resultaat: een boeiende doorlichting, waaruit blijkt dat het vormsel als overgangsritueel nog toekomst heeft. In een kerkgemeenschap die wordt opgevat als een open volkskerk, biedt het vormsel de pastoraal nieuwe perspectieven. Mits een juiste aanwending van catechese en liturgie kan dit sacrament aangegrepen worden als een kans tot verdere evangelisering, zowel van jongeren als van volwassenen.