De mateloze negentiende eeuw - Matthijs, Koen (Sociologie Vandaag / Sociology Today, 2001)
De jarenlange studie van de sociale en culturele ontwikkelingen, en een tijdvretende verzameling en analyse van miljoenen demografische gegevens, leren dat er over de negentiende eeuw hardnekkige misverstanden bestaan. De negentiende eeuw was niet de eeuw van de man, maar van de vrouw, niet de eeuw van de industrialisering, maar van de tertialisering, niet de eeuw van de ongeschoolde fabrieksarbeider, maar van de thuiswerkende huismoeder, niet de eeuw van blauw of rood, maar van paars. Dat is het wonder, het raadsel en het drama van de negentiende eeuw.