Over literaire kritiek gesproken. Het boek Hugo - Matthieu Sergier (Presses de l'Université Saint-Louis, 2014)
In talrijke opzichten heeft Hugo Bousset sinds de jaren 1970 met zijn begeesterende, geëngageerde en persoonlijke visie op literatuurbeschouwing mee gestalte gegeven aan de reflectie over de moderne Nederlandstalige literatuur. In krantenrecensies, signalementen, essays en boeken, maar ook in de avant-gardistische verdediging van (jonge) opkomende schrijvers en in levendige debatten over de aard, rol en functie van literatuur in onze tijd heeft Bousset literatuur voor vele lezers bestaanswaarde gegeven. Naar aanleiding van zijn emeritaat als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Université Saint-Louis (Brussel) werd hij geëerd met een boek over de Nederlandstalige literaire kritiek uit de jaren 1970-2010. Die periode stemt overeen met de loopbaan van Bousset aan de Universitaire Faculteiten Sint-Aloysius, de Katholieke Universiteit Brussel en de Facultés universitaires Saint-Louis (nu Université Saint-Louis), waaraan hij tot 2011 verbonden was.