P.J. Broekx en de christelijke arbeidersbeweging in Limburg - Vints, Luc (KADOC-Studies, 1989)
""Onvermoeibaar werker, begaafde spreker en schrijver, echte volksvriend"". Met die woorden wordt Pieter Jan Broekx in 1913 verwelkomd op het Secretariaat van Maatschappelijke en Godsdienstige Werken van Limburg. Broekx is pas 32 jaar, maar heeft zich als priester-leraar aan het Sint-Jozefcollege van Hasselt laten opmerken door zijn levendige belangstelling voor de Vlaamse beweging en het maatschappelijk vraagstuk. Vanuit zijn Secretariaat in de Tramstraat zal Broekx gedurende meer dan vijftig jaar aan de christelijke arbeidersbeweging van Limburg gestalte geven. ""Limburg voor Christus bewaren"", dat was het motto van zijn sociale actie. Het verklaart zijn organisatiedrift die de christelijke arbeidersbeweging en de Tramstraat tot een macht uitbouwde. Het verklaart zijn engagement in diverse aspecten van de Vlaamse emancipatie, van Vlaamse studentenbeweging tot Vlaamse Leergangen. Het verklaart zijn inzet voor de eenheid van de katholieken op politiek vlak en zijn afkeer voor de Vlaams-nationalisten. Het verklaart zijn reactie tegen de vreemdelingen, zowel de gastarbeiders als de Franstalige patroons die zijn gelief Limburg uitbuitten. Het verklaart kortom alles waar Broekx mee bezig was. Dit boek laat de evolutie zien van een sociaalprogressief priester naar een allesomvattend priesterbestuurder die op zijn levensavond tevreden op zijn werk kon terugblikken.