Pensar i interpretar l'oci: passatemps, entreteniments, aficions i addiccions a la Barcelona del 1900 - Teresa-M. Sala (coord.) (Col·lecció Singularitats, 2012)
L'efervescència de la Barcelona del 1900, en procés de modernització, va afavorir l'aparició d'una cultura de l'oci que va viure un moment sense precedents. Els barcelonins utilitzaven el seu temps lliure i es relacionaven entre ells amb iniciatives i activitats de caràcter molt divers, algunes de les quals ja existien i d'altres eren de nova creació. Més enllà de les celebracions tradicionals (festes majors, fontades, processons), es van emprendre innovadores formes de consum cultural, per a tots els gustos i per a totes les butxaques. Es van obrir nombroses sales de cinema, els primers parcs d'atraccions i nous teatres, gràcies als quals el Paral·lel va esdevenir l'epicentre de la nit barcelonina. Aquest llibre ofereix un repertori d'imatges de les diversions, dels entreteniments, de les aficions d'aquella fascinant època de contrastos, la del modernisme.