Petrus Bloccius - Coebergh van den Braak, A. (ed.) (Supplementa Humanistica Lovaniensia, 1991)
Tijdens mijn onderzoek naar de geschiedenis van het Leids Gymnasium kreeg ik in de bibliotheek van het Gemeentearchief in Leiden het boekje Petrus Bloccius in handen, dat de titel draagt: Praecepta Petri Bloccii formandis puerorum moribus perutilia. In de catalogus van de bibliotheek wordt het aangemerkt als 'zeer zeldzaam' met daarbij de aantekening dat het in 'gesloten kast' wordt bewaard. Het boekje is aan het einde van de vorige eeuw voor het eerst gesignaleerd en uiterst beknopt beschreven. Om het toegankelijk te maken heb ik deze teksteditie verzorgd en er een vertaling aan toegevoegd. Een inleiding over Petrus Bloccius leven en andere werken gaat aan de teksteditie vooraf. Waar de betekenis van sommige verzen mij voor problemen stelde, heb ik een beroep kunnen doen enerzijds op de deskundigheid van Professor dr. C.L. Heesakkers, anderzijds op de eruditie van drs. N. van der Blom. Beiden dank ik hartelijk voor hun steun. De Engelse tekst van de summary verzorgd door Mw. A. Reichart.