Rond Damiaan - Boudens, Robrecht(ed.) (KADOC-Studies, 1989)
Molokai, 15 april 1889: Pater Damiaan overlijdt te midden van ""zijn"" melaatsen. Onmiddellijk na zijn dood komt een hele beweging op gang die Damiaan opneemt in de rij van de grote missiehelden. Tot vandaag is zijn naam verbonden aan diverse initatieven en acties die de lepra willen bestrijden. In deze bundel wordt de figuur van Damiaan besproken in zijn historische context. Die wordt gevormd door de invloedrijke negentiende-eeuwse katholieke missionaire beweging en haar protestantse tegenhanger, de zendingsbeweging. Binnen dit ideale kader konden Damiaan en zijn medewerkers, onder wie ook seculiere priesters, hun roeping waarmaken. Door zijn haast irre