Strijd om de moderniteit - Hellemans, S. (KADOC-Studies, 1990)
De grote bewegingen van vroeger (liberale, katholieke, socialistische, communistische, ...) zijn de laatste decennia verzwakt. De massaorganisaties, die ooit zoveel enthousiasme en militantisme konden opwekken, beroeren het hart van het modale lid niet meer. Langs de andere kant missen de meer kwetsbare zgn. ""nieuwe sociale bewegingen"" (o.a. milieu-, vredes-, vrouwenbeweging) het formaat van de oude. Van een gesegmenteerde samenleving, waar grote bewegingen met elkaar strijd leverden om de richting van de moderne samenleving, zijn we in Europa ge