Vives te Leuven - Roegiers, Jan (Supplementa Humanistica Lovaniensia, 1993)
Zeven jaar geleden gingen wij in op de vraag van de academische overheid van de KU Leuven en organiseerden wij een tentoonstelling ter herdenking van de vierhonderdvijtigste verjaring van Erasmus overlijden. Juan Luis Vives heeft nog meer dan Erasmus met de Nederlanden te maken. Zijn tussenkomst, via zijn mecenas Willem van Croy, is beslissend geweest bij de uiteindelijke aanvaarding van het Collegium Trilingue door de Leuvense Universiteit. Volgens Erasmus zelf verenigde hij alle kwaliteiten in zich om de naam van Erasmus in de schaduw te stellen. Vives is inderdaad uitgegroeid, naast Erasmus, Thomas More en Bud