Η πόλη της Καστοριάς τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εποχή (12ος - 16ος αι.): ιστορία, τέχνη, επιγραφές La ville de Kastoria pendant la période byzantine et post-byzantine (12e-16e siècle). L'histoire, l'art, les inscriptions - Drakopoulou Eugenia (Tetradia Byzantines Archaiologias kai Technes 5, 1997)
Η πόλη της Καστοριάς σε κομβικό γεωγραφικό σημείο της δυτικής Μακεδονίας, γνωστή στη λαϊκή παράδοση για τις «τριακόσιες εκκλησίες» δεν είναι άγνωστη στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία. Το βιβλίο της κας Ευγενίας Δρακοπούλου, που σε διαφορετική μορφή υποστηρίχθηκε ως διδακτορική διατριβή με τη σοφή καθοδήγηση τον καθηγητή κ. Νίκου Οικονομίδη, έρχεται να προσφέρει την πρώτη επιστημονική εκδοχή της ιστορίας μιας πόλεως, τεκμηριωμένη από τη συστηματική μελέτη των γραπτών επιγραφών, όσων σώζονται ή σώζονταν σε παλιότερες εποχές, σε αρκετά σημεία έως τώρα αμφισβητούμενα. Στα σχετικά κεφάλαια, που είναι από τα πιο σημαντικά του βιβλίου, η προσφορά δεν έγκειται μόνο στο ότι γνωστές επιγραφές δημοσιεύονται με παλαιογραφική ακρίβεια, αλλά στο ότι προστίθενται τρεις βασικές και άγνωστες έως τώρα. Επιπλέον προσφέρονται εδώ λύσεις οριστικές σε προβλήματα αναγνώσεως και ερμηνείας ορισμένων επιγραφών που αρκετά πρόχειρα είχαν προσφερθεί από υψηλού κύρους συγγραφείς με συνέπεια να τεθεί το ιστορικό ψευόοπρόβλημα εάν η Καστοριά ήταν τόπος εξορίας ή πολιτιστικής άνθησης τον 12ο αιώνα. Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία με ιδιαίτερη ικανοποίηση περιέλαβε στις εκδόσεις της και σήμερα προσφέρει στο επιστημονικό κοινό το πόνημα αυτό που αποτελεί ώριμο καρπό μακρών αναζητήσεων και πραγματώσεων.