Οι τοιχογραφίες της Όμορφης Eκκλησιάς στην Αθήνα The Wall Paintings of the Omorphi Ecclesia in Athens - Vasilaki Katakatsani Agapi (Tetradia Byzantines Archaiologias kai Technes 1, 1971)
Ή Όμορφη Εκκλησιά ήταν το πρώτο βυζαντινό τοιχογραφημένο μνημείο πού γνώρισα ως φοιτήτρια το 1956. 'Από τότε το επισκεπτόμουν συχνά χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Αισθανόμουν απλώς περίεργη οικειότητα και αγάπη για την χαριτωμένη ταπεινή εκκλησία. Ή συστηματική φωτογράφηση τών τοιχογραφιών της "Ομορφης Εκκλησίας από τήν Όμάδα Έρεύνης Βυζαντινών Τοιχογραφιών τοΰ Βασιλικού Ιδρύματος Ερευνών, στην οποία άνηκα τότε, τό 1963, ως επιστημονική συνεργάτις, μου έδωσε την ευκαιρία να δώ πιο προσεκτικά τό μνημείο και ειδικά τις τοιχογραφίες. Με τήν συγκατάθεση τών μελών της Όμάδος Έρεύνης, απεφάσισα νά τις μελετήσω εξ αρχής. Ή πρώτη δημοσίευση της "Ομορφης 'Εκκλησίας τό 1921 άπό τον καθηγητή μου κ. Ά. 'Ορλάνδο ήταν πλήρης. Οι πρόσφατες όμως εργασίες για τή βυζαντινή ζωγραφική του 13ου αιώνα, αν και βασικά έθιγαν προβλήματα έξοΰ άπό τον ελληνικό χώρο, επέβαλαν τήν επανεξέταση πολλών τοιχογραφημένων εκκλησιών. Είχα τήν εντύπωση, οτι στον κύκλο τών μνημείων αυτών θα μπορούσε νά άνήκη και ή Όμορφη 'Εκκλησιά.