Το Παρελθόν στο Δίκτυο: Εικόνα, τεχνολογία και ιστορική κουλτούρα στη σύγχρονη Ελλάδα (1994-2005) - Μήτσος Μπιλάλης (EKT National Documentation Centre, 2015)
1995-2005: Χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες ανεβάζουν στο διαδίκτυο ιστοσελίδες μέσα από τις οποίες πληροφορούν τους επισκέπτες τους για τις προτιμήσεις τους, τις συνήθειες, τα ταξίδια, τα πράγματα που είναι και εκείνα που θα ήθελαν να είναι. Σ' αυτές τις «ιδιωτικές» γωνιές του Internet, κατά έναν απρόσμενο τρόπο, η παρουσία του παρελθόντος είναι εντυπωσιακή· επίμονες, συνεχείς και εκτενείς αναφορές στο ιστορικό παρελθόν μεταμορφώνουν τους ιδιωτικούς κυβερνοχώρους των πρώτων Ελλήνων «κατοίκων» του διαδικτύου σε πεδία ανάδυσης ετερόκλητων αφηγήσεων για το συλλογικό παρελθόν. Ποια είναι η σχέση αυτών των αναδυόμενων ιστορικών αφηγήσεων με την ιστορία που έχουμε συνηθίσει να μαθαίνουμε και να γράφουμε στη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων; Μελετώντας το Διαδίκτυο ως ένα εκμαγείο στην επιφάνεια του οποίου χαράσσονται οι τρόποι με τους οποίους αντιλαμβάνεται την Ιστορία ένα δυναμικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, το βιβλίο συσχετίζει την εντυπωσιακή παρέλαση του παρελθόντος στις ψηφιακές οθόνες με τις ευρύτερες διαδικασίες παραγωγής ιστορικής κουλτούρας στη σύγχρονη Ελλάδα.