Noves immigracions i llengües - Vila i Moreno, F. Xavier (Col·lecció Lingüística Catalana, 2013)
Aquest volum, resultat del 18è CLUB, aplega treballs sociolingüístics sobre el que es va denominar les noves immigracions, és a dir, l'onada immigratòria arribada als territoris de llengua catalana durant la primera dècada del 2000. Els treballs analitzen tant les característiques d'aquestes immigracions com el seu impacte en l'ecosistema lingüístic preexistent a Catalunya, Balears i la Franja. Els enfocaments adoptats són diversos: alguns són de caràcter macro, com els dos que proporcionen dades sobre aprenentatge de llengües, coneixements i usos entre escolars, el que analitza les vies per a l'aprenentatge del català entre els marroquins, i el que analitza la relació de la colònia alemanya de Mallorca amb el català illenc. D'altres adopten una perspectiva més etnogràfica, com ara l'estudi de la gestió de les llengües en una institució no governamental d'acollida de nouvinguts o el treball sobre la regulació del multilingüisme en locutoris regentats per estrangers. Finalment, alguns tenen perspectives mixtes, com l'estudi sobre els japonesos residents a la regió de Barcelona.