Arven fra skillingsvisene Fra en sal på hospitalet til en sofa fra IKEA - Brandtzæg, Siv Gøril; Markussen, Bjarne (Spartacus Forlag AS / Scandinavian Academic Press, 2021)
Skillingsvisene var i 400 år en populær sjanger over hele Europa. De bød på nyheter og underholdning, patos og romantikk. Visene ble hurtig spredt gjennom skillingstrykk, små sanghefter som ble solgt for en skilling eller to. Men da moderne medier tok over formidlingen av sanger, ble skillingstrykkene stuet vekk i bibliotekenes og museenes mørke kjellere. Denne boka handler om hvordan skillingsvisene fant veien inn i nye medier og sjangre, fra 1920-tallets revyscener, via radio og vinyl, til 2020-tallets internettvideoer. Det er en historie om innsamling, arkivarbeid, re-mediering og revitalisering. Alf Prøysen og Bob Dylan brukte skillingsviser som katalysator for sin skapende kraft. Rita Engebretsen og Helge Borglund gjorde Frem fra glemselen til Norges mestselgende plateserie. Ole Paus og Else Michelet omskapte nyhetsviser til politisk satire. Elias Akselsen revitaliserte tatervisene, mens Grove Horn har gjort rallarviser til rallarpop. I pandemiens tid er sjangeren igjen aktuell. Det går en linje fra de gamle epidemi-visene til dagens koronasanger. Arven fra skillingsvisene er en frittstående oppfølger til Skillingsvisene i Norge 1550-1950. Studier i en forsømt kulturarv, redigert av Siv Gøril Brandtzæg og Karin Strand.