Bolgarija - Benkovič Krašovec, Monika (Vodniki LGD, 2003)
Vodnik po Bolgariji v uvodnih poglavjih predstavlja naravnogeografske značilnosti, zgodovinski pregled, prebivalstvo in poselitev ter gospodarstvo te prehodne dežele med Evropo in Azijo. V drugem delu je opisana priporočena pot, ki popotnika iz Sofije prek Stare planine popelje proti črnomorski turistični prestolnici Varni, nato sledi obali Črnega morja do Burgasa, potem pa ga znova usmeri v notranjost države ter prek Plovdiva, Rodopov in znamenitega Rilskega samostana nazaj v Sofijo. V knjigi je podrobno prikazano tudi makedonsko narodno vprašanje.