Ciper - Benkovič Krašovec, Monika (Vodniki LGD, 2007)
Vodnik strnjeno podaja temeljne naravne, družbene in gospodarske značilnosti otoške države na pragu azijske celine, ki pa je z vstopom v Evropsko zvezo politično že nekaj let trdno zasidrana v Evropi. Poleg opisa glavnih turističnih zanimivosti v grškem in turškem delu otoka ter glavnega mesta Nikozije je pripravljen izčrpen zgodovinski oris s poudarkom na predstavitvi korenin dolgotrajnega etničnega konflikta med grško in turško narodno skupnostjo, pa tudi na prikazu njegovih posledic.