Climalptour Podnebne spremembe in njihov vpliv na turizem v Alpah - Pipan, Primož; Urbanc, Mimi (ZRC SAZU, Založba ZRC, 2011)
Podnebje in turizem sta običajno tesno povezana. Smučanje brez snega in nizkih temperatur ni možno, če omenimo samo najbolj neposredno povezavo. Zaradi tega je bilo v zadnjih letih opravljenih veliko raziskav o vplivu podnebnih sprememb na turizem v gorskih območjih. In o tem govori knjiga ClimAlpTour. Podnebne spremembe in njihov vpliv na turizem v Alpah, ki je nastala v projektu z istim imenom iz programa Evropskega teritorialnega sodelovanja, Alpski prostor, ter izšla v slovenskem, angleškem, italijanskem, nemškem in francoskem jeziku. Ponuja širok spekter vsebin: od pričakovanih učinkov dvigovanja temperature na turizem, vpliva teh sprememb na razvoj Alp do rešitev oziroma prilagoditvenih strategij. Glavnina knjige obravnava konkretna območja oziroma turistična središča (v celoti 22, slovenski sta dve: Zgornje Posočje in Kranjska Gora) tako s prevladujočim zimskim kot tudi poletnim in celoletnim turizmom: njihove temeljne značilnosti, izzive in priložnosti ter prilagoditvene strategije. Knjiga se sklene s priporočili in smernicami za turistično industrijo in nosilci odločitev.