Depresija in bipolarna motnja razpoloženja Priročnik za vse, ki si želijo vedeti več o duševnih motnjah in bolje poskrbeti za svoje duševno zdravje - Dernovšek, Mojca Zvezdana (ZRC SAZU, Založba ZRC, 2018)
V razvitem svetu je depresija ena najpogostejših duševnih motenj. Prizadene lahko kogarkoli in močno ovira vsakodnevno delovanje. Depresija je ozdravljiva, mogoče jo je preprečiti, predvsem pa je mogoče doseči, da se ne ponovi. Bipolarna motnja razpoloženja je prav tako pogosta in mnogokrat jo zamenjamo za druge duševne motnje. Spada med resne duševne motnje, vendar jo je mogoče uspešno zdraviti, preprečevati ponovitve in človek lahko z njo živi povsem običajno in uspešno. O duševnih motnjah še vedno ne zmoremo v naši družbi odkrito in brezskrbno govoriti, saj jih spremljajo stigma, sram, nerazumevanje in močan strah. Ljudje zato pogosto odlašajo z iskanjem strokovne pomoči, si skušajo pomagati sami in se včasih zatekajo tudi k neustreznim rešitvam. Zato priročnik o prepoznavanju in obvladovanju depresije in bipolarne motnje razpoloženja, s pomočjo osebnih zgodb običajnih ljudi pojasnjuje, kako poteka prepoznavanje teh dveh motenj, kakšno je življenje z njima ter kakšne so možnosti za samopomoč in zdravljenje.