Fašizem in demokracija - Orwell, George (Pamflet, 2021)
Knjižica prinaša štiri krajša besedila Georgea Orwella, ki jih je kot novinar napisal na samem začetku druge svetovne vojne (Fašizem in demokracija, Literatura in totalitarizem, Vizija totalitarne prihodnosti in Patriotizem) in se tudi v tem skromnem obsegu pridružuje drugim podobnim izdajam njegovega dela. V Združenem kraljestvu je spomin na Orwella (znova) oživel tudi zaradi zelo posebnega virusa. Populizem razposajene klike torijcev, ki je izposlovala brexit, se je namreč v rekordnem času stopil s kulturo laži, kot so jo patentirali ameriški republikanci. Močno spominja na kulturo lažnive neumnosti osrednjih akterjev Živalske farme ali politični žargon že pred osemdesetimi leti. Orwell je opozarjal na okoliščine, razmerje moči, navade, tradicijo ..., ki so ljudi uspavale na predvečer druge svetovne vojne. Prefinjenemu opisu kulture strahu tistega časa se pridružuje druga odlika Orwellovih esejev: daljnovidnost, ki meji na obsedenost z usodo demokracije po prelomnih dogodkih. In ta je tudi danes še kako aktualna.