Fonograf je dospel! Prvi zvočni zapisi slovenske ljudske glasbe - Kunej, Drago (Folkloristika, 2008)
Monografija predstavlja poglobljen pregled zgodovine etnomuzikoloških raziskav skozi predstavo ene njenih najpomembnejših dejavnosti, snemanja zvočnih fenomenov, ter podrobno in sistematično obravnava prve zvočne zapise slovenske ljudske glasbene dediščine. Gre za prvo obsežno tovrstno študijo, ki jo kljub uporabi strokovnega izrazja odlikuje zgoščenost povedanega ter tekoč, jedrnat in jasen jezik. Tako je knjiga dostopna tudi širšemu krogu bralcev. Vsebina je razdeljena v dva temeljna sklopa~v prvem so predstavljene zgodovinske in tehnične okoliščine pojava prvih snemalnih naprav ter začetka njihove uporabe pri etnomuzikoloških snemanjih, v drugem sklopu pa so obširno podane zgodovinske, tehnične, metodološke, akustične in druge okoliščine nastanka prvih zvočnih zapisov v slovenski etnomuzikologiji. Opisani so nekdanji snemalni postopki ter prednosti in slabosti, ki jih imajo v primerjavi z drugimi metodami zapisovanja etnomuzikološkega gradiva in z današnjimi zvočnimi snemanji.