Historični seminar 10 - Šter, Katarina (ZRC SAZU, Založba ZRC, 2012)
Knjiga z okroglo številko 10 je luč sveta ugledala v jubilejnem 20. letu delovanja Historičnega seminarja ZRC SAZU. Na podlagi predavanj v ciklu je nastalo devet za monografijo predelanih, razširjenih in z znanstvenim aparatom opremljenih razprav. K. Oder piše o razvoju Železarne Ravne in njenem pomenu za življenje kraja, A. Lorenčič pa razlaga in ocenjuje gospodarski razvoj naše mlade države. E. Papa-Pandelejmoni osvetljuje zgodovinsko dogajanje med 2. svetovno vojno v Albaniji. Š. Ledinek Lozej predstavlja kaminske kuhinje, ki so bile od 19. do sredine 20. stoletja razširjene na podeželju Vipavske doline. M. Kemperl piše o Francu Greinu st., mojstru sakralnega stavbarstva na Celjskem. P. Farinelli na primeru Tabucchijeve pripovedi I pomeriggi del sabato osvetljuje značilnosti fantastičnega v delih italijanskih avtorjev 20. stoletja. J. Habjan s pomočjo zgodb o Sherlocku Holmesu razlaga, zakaj je Moretti molčal o razlogih sodobnikov za uvrstitev t. i. detektivke s ključi v literarni kanon. M. Michelizza pokaže, katere značilnosti spleta vplivajo na jezik in jezikoslovje, T. Novak in B. Dolenc pa obravnavata problematiko prepoznavanja in zdravljenja bipolarne motnje.