Historični seminar 8 - Keber, Katarina; Vidmar, Luka (ZRC SAZU, Založba ZRC, 2010)
V Historičnem seminarju 8 se predstavlja osem avtorjev s področij zgodovine, klasične filologije, slavistike, antropologije, religiologije, etnologije, migracijskih študij in prava. Gregor Pobežin z raziskavo pojmovanja časa in prostora pri Polibiju ter Matej Hriberšek z razpravo o Pliniju Starejšem se ukvarjata z antično zgodovino, Bernard Bourdin pa razmišlja o cerkveno-političnih razmerah v času vlade škotskega in angleškega kralja Jakoba I. v 16. stoletju. Ostali prispevki se ukvarjajo s polpreteklo zgodovino. Janja Žitnik Serafin piše o Luisu Adamiču, slavist Hubert Bergmann o slovenščini v Slovarju bavarskih narečij v Avstriji, etnologinja Armanda Hysa o albanski etnologiji v času komunizma, pravnik Matej Accetto pa o vlogi sodstva pri urejanju medetničnih odnosov v nekdanji Jugoslaviji. Knjigo zaključuje razprava islamologa Caroola Kerstena, ki se ukvarja z integracijo islama.