Intervjuji in polemike - Toporišič, Jože (Linguistica et philologica, 2011)
Prvi del knjige tvorijo vsi večji intervjuji, v katerih akademik Toporišič predstavlja svojo življenjsko ter poklicno pot. V drugem delu so obravnavana glavna pravopisna vprašanja, ki so bila zasnovana kot kritika starih pravopisnih pravil, sledijo pa javna razprava ob izidu Načrta pravil za novi slovenski pravopis (1981), zbrani odgovori na odzive javnosti ob izidu pravil leta 1991 in poznejših izdajah, predvsem pa obsežni in natančni odgovori na posamezna vprašanja in kritične odzive strokovne javnosti ob izidu pravopisnega slovarja leta 2001.