Kalifornija - Brus, Robert (Vodniki LGD, 2012)
Prva ekskurzija Ljubljanskega geografskega društva onstran »Luže« je udeležence popeljala v najbolj zahodno ameriško zvezno državo Kalifornijo, ki ima med vsemi državami v Združenih državah največ prebivalcev. Bolj kot seznanjanju s tamkajšnjim mestnim načinom življenja je bila namenjena ogledom in spoznavanju mnogih naravnogeografskih zanimivosti, ki jih varujejo narodni parki in naravni rezervati. Mnogi pojavi se pojavljajo v presežnikih. V narodnem parku Dolina smrti, kjer je najnižja točka severnoameriške celine, so najvišje temperature tega dela sveta, v narodnem parku Sekvoja rastejo največja živa bitja na svetu, orjaški mamutovci, v White Mountains nad jezerom Mono najstarejša znana drevesa na našem planetu, v rezervatu severno od San Francisca pa najvišja drevesa na Zemlji, obalne sekvoje. Vodniček uporabnika popelje po najbolj zanimivih kotičkih »Zlate države«, kakršen je uradni vzdevek Kalifornije, in jo tako nazorno predstavi v vsej naravni in družbeni raznolikosti, ne ogne pa se niti razvojnim problemom niti prav za ta del sveta tako značilnemu glamurju.