Kirgizistan - Rejec Brancelj, Irena (Vodniki LGD, 2004)
Leta 1991 je z razpadom Sovjetske zveze nekdanja srednjeazijska republika Kirgizija postala neodvisna država Kirgizistan. To je izrazito gorata država: njen večji del sestavlja Nebeško gorovje ali Tjanšan, ki dokaj revnemu prebivalstvu nudi eno največjih razvojnih priložnosti - gorski turizem v neokrnjeni pokrajini, ki jo zahodni alpinisti in pohodniki šele začenjajo odkrivati. Ob standardnih opisih v vodničku izpostavljamo političnogeografski oris, podroben prikaz odkrivanja dežele z »ruskim« severnim in srednjeazijskim južnim delom ter opisa sufizma in ogromnega jezera Isik Kul, katerega ime v kirgiščini pomeni 'toplo jezero'.