Klasični jeziki v slovenskem šolstvu (1848-1945) - Hriberšek, Matej (ZRC SAZU, Založba ZRC, 2005)
Knjiga je osredotočena na fenomen klasične gimnazije kot središča in žarišča klasično-humanistične izobrazbe s poudarkom na klasičnih jezikih. Z združevanjem zgodovinsko-pedagoškega in filološko-didaktičnega vidika poskuša delo podati kompleksen pregled položaja klasičnih jezikov in klasične izobrazbe v slovenskem šolstvu od rojstva klasične gimnazije do leta 1945.