Kultura turizma Antropološki pogledi na razvoj Bohinja - Bajuk Senčar, Tatiana (ZRC SAZU, Založba ZRC, 2005)
Monografija sistematično obravnava antropološki pristop k razumevanju turizma. Pregled antropologije turizma je predstavljen v luči razumevanje turizma kot globalnega pojava, ki je tudi eden izmed kulturno najintimnejših globalnih procesov ter tista oblika globalizacije, s katero bo imelo neposreden stik največ ljudi, bodisi kot turisti bodisi kot gostitelji.