Ljudje odprtih src Slovenski misijonarji o sebi - Žigon, Zvone (Migracije, 2005)
Uvodni osvežitvi nekaterih osnovnih teoretičnih pojmov sledi kratek oris zgodovine slovenskega misijonarstva. Sledi mu opis poteka raziskovalnega projekta »Sodobni (slovenski) misijonar kot izseljenec«, na katerem temelji monografija. Jedro tega poglavja predstavljajo opažanja in ugotovitve, temelječe na analizi pisem in intervjujev z misijonarji. Navajanju raziskovalnih spoznanj sledi študija primera slovenske misijonarke s. Dorice Sever pri kanadskih Inuitih: študija temelji na avtorjevem dnevniku iz časa bivanja pri njej in bralca pelje bliže in bliže misijonarski duši.