Natura 2000 v Sloveniji, rastline - Čušin, Boško (ZRC SAZU, Založba ZRC, 2004)
Knjiga je nastala v okviru evropskega projekta Natura 2000. V uvodnih poglavjih so opisana evropska prizadevanja za vzpostavitev ekološkega omrežja, razloženi so osnovni pojmi evropske naravovarstvene zakonodaje ter potek projekta v Sloveniji. Glavni del besedila je posvečen opisu 26 evropsko pomembnih rastlinskih vrst in predlogom za njihovo ohranitev. Opis vsake vrste vsebuje štiri poglavja (Morfološki opis in ekologija vrste, Razširjenost vrste, Predlogi varstvenih območij in Naravovarstvo). Za vsako rastlino je izdelana karto njene razširjenosti v Sloveniji, na kateri hkrati vidimo, kje so predlogi ohranitvenih območij.