Ovčja vas in njena slovenska govorica = Valbruna e la sua parlata slovena Raziskovalni tabor Kanalska dolina 2003 = Stage di ricerca Val Canale 2003 - Dapit, Roberto (ZRC SAZU, Založba ZRC, 2005)
Monografija Ovčja vas in njena slovenska govorica pomembno doprinaša k opisu slovenskih govorov Kanalske doline in odstira »živost« slovenskega jezika na skrajnem severozahodnem robu slovenskega etničnega ozemlja. Pri njenem nastajanju so združili moči domačini in raziskovalci različnih znanstvenoraziskovalnih ustanov, goriške in videmske univerze, Univerze v Ljubljani, Univerze na Primorskem in Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša pri ZRC SAZU.