Po robovih spomina Antisemitizem in uničenje prekmurske judovske skupnosti - Luthar, Oto (ZRC SAZU, Založba ZRC, 2012)
Razprava je nastala v okviru mednarodnega projekta »Zamolčani holokavst: spomin na deportacijo prekmurskih Judov« ter je izčrpen prikaz ene najbolj groznih in žalostnih epizod sodobne svetovne in slovenske zgodovine. Besedilo je razdeljeno na dva dela, in sicer opis priprav in izvedbo »največjega organiziranega zločina v zgodovini civilizacije« ter predstavitev prizorišč tega zločina na slovenskih tleh. V prvem delu avtor osvetli okoliščine, zaradi katerih je do holokavsta in genocida nad slovanskimi narodi sploh prišlo oziroma zakaj in kako sta iz obrobnih ekstremističnih fašističnih in nacističnih idej vzniknila kar dva totalitarna imperija in kako sta človeštvo pripeljala do največje katastrofe v zgodovini. V drugem delu je podrobno predstavljeno dogajanje na slovenskih tleh, s poudarkom na Prekmurju, kjer so do leta 1944 delovale tri dobro organizirane in za pokrajino izjemno pomembne judovske skupnosti. Abstraktna in težko predstavljiva tragičnost druge svetovne vojne je tako predstavljena skozi konkretne usode pregnanih in skozi zgodbe o tistih, ki se niso nikoli vrnili.