Popisni atlas Slovenije 2002 - Dolenc, Danilo; Fridl, Jerneja; Kladnik, Drago; Perko, Drago; Repolusk, Peter (ZRC SAZU, Založba ZRC, 2007)
Popisni atlas Slovenije 2002 je prvi popisni atlas naše države. Z njim se je Slovenija pridružila številnim državam, ki s popisi pridobljene podatke objavljajo tudi v obliki atlasov. Popis prebivalstva, gospodinjstev in stanovanj v Republiki Sloveniji, ki ga je leta 2002 izvedel Statistični urad RS, je bil petnajsti popis prebivalstva na našem ozemlju, sedmi po drugi svetovni vojni in prvi v samostojni državi. Da bi bil atlas razumljen in uporaben v širši javnosti, so v tematske sklope razvrščenim zemljevidom dodana pojasnjevalna besedila z grafikoni in fotografijami. Vsebina je razdeljena na osem vsebinskih sklopov, v katerih zgoščena besedila osvetljuje več kot 100 zemljevidov. V želji, da bi knjigo uporabljalo čim več ljudi, so se uredniki odločili za priročen format A4, ki še omogoča prikaze v merilu 1:1.000.000. V tem merilu je prikaz statističnih podatkov dovolj nazoren, da lahko jasno razločimo razširjenost pojava na določenem delu državnega ozemlja.