Significado astronómico de los grupos E en la arquitectura maya Una reevaluación - Šprajc, Ivan (Prostor, kraj, čas, 2021)
V arhitekturi Majev izstopajo arhitektonski kompleksi z značilno konfiguracijo, imenovani po Skupini E na arheološkem najdišču Uaxactún v Gvatemali. Razširjeno mnenje je, da so imeli ti kompleksi posebno pomembno vlogo v astronomskih opazovanjih, nekateri raziskovalci pa jim tak pomen odrekajo in menijo, da gre predvsem za obredne stavbe, povezane s kozmološkimi pojmovanji. Kvantitativne analize podatkov o poravnavah, izmerjenih na vrsti najdišč, in značilnosti arheoloških kontekstov so pokazale, da so bile skupine E astronomsko funkcionalne, vendar niso imele nobene specifične vloge v astronomskih opazovanjih. Z navajanjem ustreznih dejstev tudi dokazujem, da so bile astronomske usmeritve, prvotno vgrajene v skupine E - ki predstavljajo najzgodnejšo standardizirano obliko monumentalne arhitekture Majev in katerih pojav v praktično vseh zgodnjih mestih v osrednjem delu polotoka Jukatana priča o njihovem družbenopolitičnem pomenu - kasneje prenesene na stavbe drugih tipov. Zato nam prav pomen astronomsko in kozmološko signifikantnih smeri, ki so bile najprej vključene v skupine E, omogoča razumevanje nekaterih pomembnih vidikov arhitekture in urbanizma Majev.