Slovenia A geographical overview - Orožen Adamič, Milan (ZRC SAZU, Založba ZRC, 2004)
Zbornik je nastal ob 30. mednarodnem geografskem kongresu, ki je od 15. do 20. avgusta 2004 potekal v Glasgowu na Škotskem. Avtorji so v 26 prispevkih podali razmeroma celovit geografski pregled Slovenije. Po splošnem uvodnem opisu in umestitvi Slovenije v Evropo so prikazane njene naravnogeografske značilnosti, podnebje, vegetacija, prebivalstvo. poselitev in naselja, raba tal, industrija in turizem. Predstavljene so tudi možnosti nadaljnjega razvoja. S tem so mednarodni geografski srenji predstavljene geografske discipline, s katerimi se slovenski geografi najbolj intenzivno ukvarjamo. Knjigo bogatijo številni kakovostni tematski zemljevidi, povedne fotografije in preglednice. Na zadnji platnici je še pregledni zemljevid Republike Slovenije.