Slovenija VIII - Kladnik, Drago (Vodniki LGD, 2018)
V vodniku je predstavljenih osem ekskurzij Ljubljanskega geografskega društva, izvedenih med junijem 2015 in majem 2018, dodana je še ekskurzija iz septembra 2014, izvedena v okviru posveta ob 90-letnici prvega zavarovanja Doline Triglavskih jezer. Čeprav je ekskurzijam težko določiti vsebinsko rdečo nit, lahko z malce bolj ohlapnim pogledom izkristaliziramo štiri vodilne tematike: urbano geografijo s predstavitvijo Maribora, Velenja in Sevnice, regionalno geografijo s predstavitvijo Prlekije, Baške grape, Čepovanskega dola in Trebuše ter vojaško geografijo z obravnavo italijanske obrambne črte na območju Podbrda in podzemnih varovalnih objektov v Gotenici na Kočevskem. Izpostavimo lahko še geografijo zavarovanih območij, v okviru katere kar dva prispevka obravnavata Triglavski narodni park. Za članke je značilna slogovna raznolikost, od klasičnega geografskega pristopa do šegavega prispevka z literarno konotacijo.