Slovenska krščanska terminologija Od Brižinskih spomenikov do srede 19. stoletja - Legan Ravnikar, Andreja (Lingua Slovenica, 2008)
Znanstvena monografija predstavlja najnovejše izsledke jezikoslovne raziskave razvoja najstarejšega slovenskega strokovnega izrazja, ki je bilo preneseno v pisni jezik. Slovenska krščanska terminologija, predvsem osnovno izrazje, povezano z liturgijo in verskim poukom, namreč obstaja in se razvija že polnih tisoč let. Prikaz razvoja krščanske terminologije je oprt na trdne gradivske temelje, ki jih zagotavljajo izpisi iz več kot 40 premišljeno izbranih, vzorčnih prevodov in priredb osnovnih verskih priročnikov od srede 16. do srede 19. stoletja. Poglavja v monografiji se razvrščajo v dva tematska sklopa: Krščanska terminologija po jezikovnozgodovinskih obdobjih od srede 16. do srede 19. stoletja in Poglavja iz zgodovinskega besedotvorja: krščanska terminologija.