Slovenska teorija jezikovne naravnosti S slovenskim (obliko)skladenjskim gradivom - Dobrovoljc, Helena (Linguistica et philologica, 2005)
V monografiji avtorica predstavlja slovensko teorijo o naravni (obliko)skladnji, jo ponazarja s skoraj sto zgledi in preverja njeno pravilnost oz. uporabnost. Slovenski model naravnosti odstopa tako od svoje predhodnice, tj. teorije zaznamovanosti, kot od uveljavljenega jezikoslovnega strukturalizma in tudi od celovške šole naravne skladnje.