Slovenska umetnost in njen evropski kontekst Izbrane razprave 1 - Murovec, Barbara (ZRC SAZU, Založba ZRC, 2007)
Spletna monografija predstavlja vpogled v izbrane raziskave sodelavcev na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta ZRC SAZU, ki so bili leta 2007 člani programske skupine Slovenska umetnostna identiteta v evropskem okviru. Študije v prvem delu analizirajo določeno področje v zgodovini umetnosti na Slovenskem (srednjeveška stavbna plastika, žanrsko slikarstvo, arhitektura 19. stoletja) ali pomembno osebnost (Jože Plečnik) z vidika stanja raziskav in pristopov k posameznim vprašanjem. V drugem delu objavljene razprave pa so obdelave posameznih spomenikov, umetnikov in naročnikov, ki prinašajo nova spoznanja o umetnosti, ki je del slovenskega in širšega evropskega prostora hkrati.